Dagene bliver kortere

Dagene bliver kortere, og solen er blevet afløst af skyer, regn, sne og blæst.
Det er den tid på året hvor man trækker sig inden døre og kun nødigt kommer ud af sin hule.
Det er en træls årstid, hvor vejret gør det besværligt for os mennesker at udføre helt simple ting. Såsom: at cykle i hård kuling, eller at bevare en frisure efter en tur i piskende regnvejr, med mindre man gik efter looket “Våd Hund”… Naturens sæsonbestemte luner kan og vil gøre ens liv vanskeligt.
Det er en hård og følsom tid vi går i møde. Vinteren er højtid for udskrivning af lykkepiller og selvmordsforsøg. Dette tror jeg skyldes en kombination af D-vitamin mangel og

Hollandske studier viser at ved manglede aktivering af D-vitamin afhængige celler i hjernen, medføre depression og angst. D-vitamin er ligeledes et afgørende vitamin ved dannelse af “Nerve growth factor”, altså den faktor der får nervevæv til at vokse. Dette har stor betydning for de børn der bliver født i vintermånederne, hvor D-vitamin niveauet er lavest grundet nedsat solenergi, da de vil kunne mangle vigtige nerveceller i hjernen. Denne udforskning kunne kodes tilbage til en gammel finsk undersøgelse fra 1966, der viste at børn født i vintermånederne, havde en større tendens til senere i livet at udvikle skizofreni der skyldes fejl i nervesystemet. Så hurra for at jeg er et forårsbarn :o)

Men i samme begrænsning, kan mørke, regn og blæst forstærke visse situationer. Feks. er der intet bedre, end at sidde i vindueskarmen med en scone, kop te og en god bog, og hvis det så oveni købet pisker på ruden, føles det ekstra trygt og godt. Eller en søndag hvor vejret ikke tillader de store udforskninger væk var hjemmet, men bliver erstattet af hygge med ens kære samt krydret med dufte af hjemmebag og en Irish stew der simre dagen lang.
Selvom jeg må indrømme at jeg ikke er den første til at slukke fjernsynet, kan jeg ikke lade hver med at misunde det simple liv man havde i gamle dage. Dengang dagen gik med gryderetter simrende over ildsted, hvor det tog den tid det nu tager. Hvor man nød måltidet sammen uden anden tilstedeværelse end maden og ens familie. Og om aftenen underholdte man hinanden med oplæsning af historier, myter eller sagn, eller spillede spil. Jeg ved godt at vi har det bedre på mange andre punkter, men den samvær og ro man havde dengang, kunne man godt tage til sig igen, ved f.eks at slukke fjernsynet og spille et slag backgammon istedet.

Hvis du har læst den forgående smøre, er jeg imponeret. Men hvis rent faktisk har, vil du have lagt mærke til to ting der er spiselige, nemlig “Scones” og Irish stew”. Det er to rigtig hygge opskrifter at lave eller spise i vindueskarmen. Derfor bliver de mine to næste opskrifter.

Comments are closed.

Post Navigation