Juice Guide

IMG_1087

For at være helt ærlig (og det skal jeg jo), har juice aldrig sagt mig det helt store. Jeg elsker alle frugter og grøntsager men vil helst kunne se dem, tygge på dem og så har jeg aldrig rigtig smagt en juice på grøntsager jeg har haft lyst til at drikke flere af. Efter en december med en masse kage, slik og fed mad har min krop næsten ikke kunne fordøje al den mad der har medført at jeg har følt mig skidt tilpas, oppustet og meget træt i perioder. Jeg tror på at kroppen skal have ro, plads og tid til at kunne passe på sig selv. Jeg er derfor også overbevist om at 1 til 2 dage om ugen hvor man ikke får andet end en flydende kost der er let fordøjeligt ikke er en helt dum idé. Det er jo faktisk logisk nok at kroppen skal have ro til at “reparere” sig selv og ikke bruge al sin krudt på at fordøje store mængder mad. For lige at gøre det klart har jeg ikke brug for at tabe mig, men ønsker bare mere energi og ro i kroppen. Studier viser også at det at faste har rigtig mange fordele for fx folk med allergi, gigt eller kredsløbsproblemer. Derfor prøver jeg at have ca. 2 dage om ugen hvor jeg kun får juice bestående af både grøntsager og frugt og en let aftensmad, da jeg altså ikke er hardcore nok endnu til at kunne undvære alle mine måltider 🙂 Faktisk faster jeg i et helt døgn da mit sidste måltid dagen før er aftensmad og det første næste dag er aftensmad på max 500 kalorier.

En god måde at starte hele juice showet på, er at gå ned til din grønthandler og købe en masse forskellige grøntsager og frugt. Der kan man nemlig få ret meget Læg det ud på et bord og se mulighederne i forskellige juicer. En grundregel er at bruge 2/3 grøntsager og 1/3 frugt til at søde med. Du får så mange gode vitaminer og bioaktive komponenter ind i kroppen når du drikker en juice på rå grøntsager i forhold til hvis du koger, damper steger dem.

For at give et eksempel så mister du mellem 40-50 % af Glucoraphanin i broccoli hvis du koger dem i 7-10 minutter hvorimod hvis du spiste dem rå og helst som spirer. Broccoli var der helt stor fokus på til forlæsningerne da jeg læste Bioactive Components på KU. Det lader nemlig til at det var dèn grøntsag med fleste beviser på at den kan noget for sundheden. Studier viser at den har gavnlig virkning på forbyggelse men også helbredelse af cancer. Glucoraphanin transformere sig ved hjælp af et enzym der hedder myrosinase til raphanin der virker som et slags antibiotika i kroppen og hovedsageligt over for slemme kræftceller. Du skal dog spise en del broccoli for at det batter men ved hjælp af en slowjuicer der også gør det muligt at  juice dine broccolispirer hvor koncentrationen som sagt er højere for glucoraphanin gør det opgaven muligt.

Jeg har udviklet et par gode eksempler på juice der vil komme på bloggen de næste par dage og forhåbentlig vil give inspiration til jeres juice fremstilling. Personligt vil jeg gerne ha sparket noget smag i og krydre derfor tit med fx sellerisalt og chilisauce.

Hvilken maskine man skal bruge, hvad er forskellen på en juicer og en slowjuicer? og hvad er bedst? Ja, spørgsmålene er mange når man kaster sig ud i juiceverdenen. En Slowjuicer er en anelse mere besværlig da frugt og grønt skal skæres ud i mindre stykker, men takket være dens teknologi bevare den flere enzymer og næringsstoffer end en juicer. Jeg har selv en slowjuicer fra kitchenaid der nemt kan kobles på min mixer og bruge dens kraft som motor. Må indrømme at der skulle nogle gange til før at jeg fortrolig med maskinen. Der var ret mange indstillinger der var lidt utydelige hvordan de skulle sidde da man har fordelen at producere sauce udover juice. NU virkelig den endelig optimalt og er blevet virkelig glad for den.

IMG_1138

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Post Navigation